6583
طراحی پلان ساختمان
طراحی پلان ساختمان از فعالیت های مهم در طراحی معماری و ساختمان سازی می باشد که باید به دست متخصصین در این امور صورت گیرد. طراحی پلان معماری، باید با توجه به نکات و اصولی انجام شود تا فضایی مناسب برای کاربر فراهم شود. بنابراین بهتر است کار طراحی پلان ساختمان توسط افراذ متخصص انجام شود. البته طراحی پلان ساختمان علاوه بر دقت به نکات و اصول باید طبق خواسته و نیازهای کاربر باشد. در ادامه به نکاتی که باید در طراحی پلان ساختمان رعایت شود، اشاره خواهیم کرد. همچنین نمونه هایی از فضاهای داخلی چند ساختمان برای ایده گرفتن جهت طراحی پلان ساختمان آورده شده است. شما می توانید بعد از مطالعه ی این مقاله، با در نظر گرفتن نیاز های خود، جهت طراحی پلان فضای خود به صورت آنلاین اقدام نمایید.
اصول طراحی پلان ساختمان
در طراحی پلان تمامی ساختمان ها، مهندس معمار ابتدا با در نظر گرفتن روابط فضاها و همچنین در صورت داشتن ساختمانی با بیش از یک طبقه، موقعیت مکانی دستگاه پله و روابط بین طبقات را در مشخص می کند. در این مرحله کلیت پلان مشخص می شود و در مرحله ی بعد با توجه به ابعاد و کاربری ساختمان فضاها به صورت مشخص در پلان قرار داده می شوند. در طراحی پلان ساختمان، در قسمت هایی مجبور به در نظر گرفتن فضاهایی شده که از طرف نظام مهندسی برای آن فضا ها با توجه به مقیاس و بزرگی پروژه، قوانینی به تصویب رسیده است و رعایت این قوانین برای مهندسان واجب است. به منظور طراحی اولیه پلان، معمولا از دیاگرام های حبابی(Bubble diagrams) استفاده می شود.

" دیاگرام اولیه برای طراحی پلان ساختمان"

"روند رسیدن به پلان از دیاگرام"
اصول طراحی پلان مسکونی
در طراحی پلان ساختمان مسکونی در تقسیم بندی فضاها معمولا آشپزخانه در نزدیکی ورودی قرار می گیرد و پلان به نحوی طراحی شود که در صورت وجود تراس آن را به آشپزخانه اختصاص داد. موقعیت ناهارخوری باید در نزدیکی آشپزخانه باشد تا در سرویس دهی به یکدیگر در بهترین حالت باشد. از دیگر فضاها، قسمت نشیمن می باشد که در رابطه با آشپزخانه و اتاق خواب ها می باشد، باید به نکته مهمی توجه شود که بعضا به آن دقت نمی شود ورودی سرویس بهداشتی است که باید مراقب بود تا درب ورودی سرویس مستقیم به داخل نشیمن باز نشود، معمولا درب ورودی سرویس بهداشتی در پیش فضای ورودی ساختمان در نظر گرفته می شود.
یکی از اصولی که در طراحی پلان ساختمان باید به آن توجه شود، ارتباط بین فضاهاست. به طور مثال در در طراحی پلان مسکونی، در نطر گرفتن فضایی برای طراحی حائز اهمیت می باشد. تفکیک فضاها در پلان مسکونی نیز بسیار مهم می باشد. فضاهایی مانند اتاق خواب، سرویس بهداشتی، حمام، نشیمن در دسته ی فضاهای خصوصی قرار گرفته و در مقابل فضاهای عمومی می باشد. جانمایی آشپزخانه در پلان مسکونی بهتر است به گونه ای در ارتباط با هر دو فضا باشد.

"طراحی فضای ورودی با توجه به محل قرار گیری داکت"

"تفکیک فضای نشیمن با استفاده از طراحی دیوار مخصوص قرار گیرفتن تلویزیون"

"طراحی فضای نشیمن در کنار شومینه"

"طراحی فضای مخصوص غذاخوری(بار) در کنار استخر"



"طراحی پلان حمام"


"دسترسی از آشپزخانه به نشیمن"






"طراحی اتاق خواب و تعبیه فضای قرار گیری تلویزیون"


