طراحی سازه
پیشنهاد تیم سازه برای طراحی با توجه به مسائل معماری اسکلت فولادی بود اما از آنجایی که کارفرما محترم میل بیشتری به طراحی اسکلت بتنی داشتند تیم سازه تصمیم به طراحی سازه بتنی گرفت.
با توجه به عرض کم زمین تیم معماری بعد ستون ها در راستای عرض زمین را ماکزیمم به 50 سانتی متر محدود کرد.
از طرفی ستون های سازه مطایق شکل بالا فقط در دو اکس A و C می توانستند قرار بگیرند. این دو مساله چالش اولیه طراحی سازه بود.
در طراحی سازه ساختمان مسکونی بروجرد چندین تفکر برای طراحی سازه مورد ارزیابی قرار گرفت. به طور مثال قاب خمشی، قاب خمشی همراه با دیوار برشی (در راستای عرض و در راستای طول) مورد بررسی قرار گرفت.
با دیدگاه مهندسی از همان ابتدا معلوم بود که جهت ضعیف ساختمان در راستا عرض زمین است پس دیوار برشی در راستای طول نمی توانست خیلی باعث بهبود رفتار سازه شود.
از طرفی باتوجه به تعداد طبقات اجرای دیوار برشی کاملا غیراقتصادی بوده و کلیه تلاش ها برای طراحی سازه با قاب خمشی انجام گرفت.
طراحی سازه ساختمان مسکونی
یکی دیگر از ویژگی های این سازه ارتفاع نسبتا بلند طبقات (370سانتی متر) نسبت به ساختمان های متعارف مسکونی بود که بنا به گفته دکتر میلانچیان ممکن بود در قسمت کنترل دریفت سازه را دچار مشکل کند.
از مهمترین ویژگی های این پروژه تعامل بین تیم سازه و معماری بود.
تیم سرور استودیو طراحی را با نرم افزار رویت انجام می دهند و کلیه چالش ها بین تیم سازه و معماری و تاسیسات و برق ابتدا برطرف می شود و سپس طراحی سازه مطابق با نکات مطرح شده با توجه به نرم افزارهای مربوط طراحی می شود.
در زمین های جنوبی یکی از مهمترین مسائل در طراحی سازه، ارتفاع تیر مقابل رمپ می باشد که باید مد نظر قرار بگیرد تا مزاحمتی برای عبور و مرور خودرو ایجاد نکند.
در طراحی سازه لرستان ستون باکس پله در اکس B تا طبقه بام بالا نرفت چرا که باعث نامنظمی شدیدی در سازه می شد.
در کنترل پیچش لرستان اختلاف نظری مربوط به اینکه کنترل به صورت طیفی صورت گیرد و یا استاتیکی به وجود آمد که توصیه می شود برای بررسی دقیق کنترل پیچش لینک مربوطه مطالعه شود.
در طراحی سازه و در هنگام ارائه نقشه ها به کارگاه مسائلی مانند نما و فاز 2 برخی المان ها نیز مورد بررسی قرار میگیرد تا بعد از اجرای سازه تقریبا عملیات تخریب برخی از قسمت ها مانند داکت ها و ... به صفر برسد.
یکی دیگر از مسائلی که در طراحی سازه توجه ویژه ای به آن شد نقشه های سازه ای راه پله بود که به کمک نرم افزار رویت به طور دقیق به کارگاه ارائه شد.
طراحی سازه ساختمان مسکونی
تیم سازه گروه مهندسین مشاور دکتر سرور و همکاران در طراحی سازه توجه ویژه ای به قسمت اجرا داشته و به طور مثال در سازه های بتنی لیستوفر را به گونه ای تهیه می کنند که کمترین پرت را داشته باشند.
در طراحی سازه ساختمان لرستان رمپ پارکینگ به صورت غیر سازه ای اجرا شد و نقشه های آن به نحوی بود که رمپ با سازه اصلی هیچ تماسی نداشته باشد.
طراحی سازه ساختمان مسکونی
در طراحی سازه ابتدایی لرستان از میلگرد شماره 28 استفاده شد؛ اما در طراحی های بعدی به دلایل زیر میلگرد شماره 28 به میلگرد 25 کاهش یافت:
1- هرچه شماره میلگرد بالاتر طول مهاری و همپوشانی بالاتر و در نتیجه مصرف میلگرد بیشتر و به تبع آن پرتی آن بیشتر می شود.
2- به دلیل مسائل اجرایی چرا که خم کردن میلگرد شماره 28 به نسبت 25 سخت تر می باشد.
با توجه به اهمیت زمین لرزه برای کارفرما پروژه لرستان، نظر تیم طراحی سازه در مورد فونداسیون پروژه به سمت پی گسترده معطوف شد چرا که به نسبت پی نواری رفتار بهتری در مقابل زلزله می تواند نشان دهد.
تعامل معماری و سازه گروه مهندسین مشاور دکتر سرور و همکاران را آنجا می توان یافت که در طراحی سازه اولیه قسمت کنسول سازه بتنی بود اما بعد از جزییات فاز 2 نما توسط تیم معماری و عدم تطابق مقاطع بتنی بزرگ با نما قسمت کنسول سازه به صورت فولادی طراحی شد.
در طراحی سازه لرستان با توجه به اینکه میلگردهای طولی به صورت یک در میان باید مهار شوند و با توجه به نقش به سزای خاموت ها در هنگام زمین لرزه از سنجاقی استفاده نشد و بجای سنجاقی از خاموت دور بسته (با خم 135 درجه ) استفاده شد.
در مورد مقاومت بتن ابتدا با مقاومت 250 کیلوگرم بر سانتی متر مربع سازه طراحی شد که با توجه به گفته کارفرما محترم مبنی بر تضمین مقاومت 300 کیلوگرم بر سانتی متر مربع سازه در جهت اطمینان با مقاومت 280 کیلوگرم بر سانتی متر مربع طراحی شد.
دکتر امیرحسین سرور، دکتر رضا میلانچیان، مهندس امیرحسین قورچیان